Olasztrália leírása

október 23, 2018

Ausztrál őslakosok festményei a tudomány szolgálatában

Bár a belinkelt képeket a szememmel nem láthatom, a róluk készült leírás segítségével mégis utat találtak a szívemhez. De ha ezt a bejegyzést látóként olvasod, kérlek nyisd meg hozzá
az SBS-en megjelent eredeti cikket
mert ott van mindaz a különleges képsorozat, amiről ez a bejegyzés szól. Számomra csodálatos, hogy az ausztrál őslakosok generációról generációra olyan tudást adnak tovább, ami a nem őslakos kutatók - és egyáltalán hétköznapi emberek - számára csak különböző eszközök segítségével érhető el! Röviden: ami nekünk új felfedezés, az nekik szinte egyértelmű! Sokkal többet tudnak a világról, a természetről, mint mi valaha is fogunk!
Íme az ezt bizonyító cikk magyarul, ami okt 19-én jelent meg az SBS-en:
---
Az őslakos művészet és a mikroszkopikus képek összhangja
Egy új kiállítás ősausztrál festők képeit párosítja össze tudósok által felvett mikroszkópképekkel. Érdekes párhuzamokat lehet így felfedezni. Ezeknek az eddig rejtett hasonlóságoknak a felfedezése elmélyítheti a tájak és történetei iránti tiszteletünket.
Egy Sydney-i kiállítás, ami összehozza a mikroszkopikus képeket az őslakosok művészetével, olyan képeket fed fel, melyek tudást adnak át és segítenek a körülöttünk lévő világ megértésében. Az összhang az ábrázolás hasonló nézőpontjainak és a természet rejtett szimmetriáinak köszönhető.

A mikroszkopikus képeket (vagy rövidebben mikrográfokat) elektrontovábbító mikroszkóppal vették fel. Ezek segítségével a legvékonyabb mintaanyagról is a legnagyobb, felülről lefelé terjedő képet lehet kivetíteni, melyek sok képzőművészeti alkotáshoz hasonlítanak. Egy másik hasonlóság pedig a mikroszkopikus, tájkép-, ill. kozmikus szintű természeti formákból és mintákból adódik.

Az őslakos kultúrákban a festményeken megosztott és megörökített történetek arról szólnak, hogyan született a föld és a rajta lévő teremtmények, hogyan léteznek együtt és miként kötődnek hozzájuk az emberek. A kutatók számára pedig a mikroszkopikus képek fedik fel a természetes világ legapróbb részleteit is. Az előző generációk tapasztalata és átadott tudása alapján olvassák a tudósok ezeket a történeteket és bővítik ismereteinket, miközben igyekeznek megválaszolni azt a kérdést: "Hogyan és mi működteti a világot úgy, ahogy látjuk?"

A kiállításra huszonegy ausztrál őslakos művész készített olyan képeket, melyek saját történeteikkel, a mikroszkopikus képekkel, és Ausztrália hozzájuk kapcsolódó részeivel mutatnak kapcsolatot. Ezeket az alkotásokat különböző dolgokkal párosították, mint pl. molekulák, kristályok, amiket a tudósok vettek fel mikroszkóppal. Alább következik egy válogatás ezekből.

1. kép: Fehér okker és a Birnoo vidék
a Birnoo-i festő (Gordon Barney) és a fehér okker
Az egymást befedő okker ásványlemezek a hegyek sorára utalnak Gordon földjén.

2. kép: Lepkesperma és a boszorkányhernyó álmodás
Alkotója Jennifer Napaljarri Lewis)
Jennifer festményén boszorkányhernyót gyűjtő asszonyok vannak. Ilyen hernyókat életük bármelyik szakaszában ehetnek. A mikrográfon mutatott szerkezet nélkül a spermium nem működne és a lepkék életciklusa megtörne.

3. kép: A riboszómák és a Janganpa Jukurrpa.
Az ecsetfarkú posszum álmodás ( alkotója Judith Nungarrayi Martin) és a riboszómák
A mikrográfon lévő sötét pontok a riboszómák. Ezek a kis szerkezetek felelősek sokféle protein termeléséért, melyek minden élőlény testét alkotják, beleértve a posszumot és az embert is.

4. kép: Kvarcatomok és a Ngalyarrpa Jukurrpa.
Homokhegyi álmodás (alkotója Vanessa Nampijinpa Brown) és kvarcatomok
A mikrográfon felfedett kristályszerkezet az alapja a homokhegyet alkotó homoknak, amit Vanessa belefestett a történetébe.

5. kép: Gumifa levél és bozótkaja gyűjtés
Bozótkajagyűjtés (alkotó Kerry Madawyn McCarthy) és gumifa levél sejtek
A gumifa levelén lévő sejtek a Kerry festményén ábrázolt sziklás és tengerparti tájat idézik. Népe úgy mozog a tájon ennivalót gyűjtve, mint ahogy a szén-dioxid mozog a levél lyukacsain a levélsejtek felé, ahol a növény számára szükséges táplálékká alakul.

6. kép: Halszem, vérömlés és kiszáradt folyómeder
Kiszáradt folyómeder (alkotója Kurun Warun) és vérzés egy hal szemében
A Kurun festményén lévő vörös területek az élethez szükséges vérre utalnak, ami a kiszáradt folyómederben is megmarad. A hal szemében lévő vörösvérsejtek párhuzama nyilvánvaló.

7. kép: Kollagénrostok és a bőr
A bőr (alkotója Joshua Bonson) és a kollagénrostok
Joshua totemállatának, a sósvízi krokodilnak a tiszteletére krokodilbőrt fest. Festményét a táj bemutatásaként is tekinti. A kollagén a bőrben található alapvető protein, ez adja erejét és keménységét. Ez a kapcsolat csodálatos, fizikai és filozófiai síkon egyaránt.

8. kép: Víziálmodás (alkotója Lola Brown), folyómenti vörös gumifa és vízszállító edény
A Víziálmodás c. festmény történetében két folyómenti vörös gumifa szerepel. A folyómenti vörös gumifák az ország belsejében lévő vízfolyásokat szegélyezik és nagyon fontosak az őslakosok életében. A szállítóedényeknek, amik a vizet felveszik a növényekbe, összesűrűsödött gyűrűik vannak. Később ezekből lesz a fák törzse.

A képsorozat jelenleg a Wollongong Egyetemen látható.

2 megjegyzés:

Unknown írta...

Annie! Köszi a cikket. A rajzok és a mikroszkopikus képek is csodásak.
Most kicsit szkeptikus vagyok - bármit be lehet bizonyítani és az ellenkezőjét is, csak megfelelő tudás és kitartás kell hozzá.
Az "álmodások" önmagukban is megállják a helyüket és elképesztenek!

Imre

Djarimirri írta...

Szia Imre, köszi, hogy olvastad és írtál is! :)
Lehet, hogy azért, mert már közeledik az este, de.. nem jött át nekem, pontosan mivel kapcsolatban vagy szkeptikus? Hogy a való életben is össze lehet-e hangolni ezt a kettőt? Én biztos vagyok benne!
Ott volt pl. valamelyik árvíz, vagy ciklon vagy.. hát most így nem jut eszembe, utánanézek, de azt tudom, hogy olvastam valamelyik évben, hogy valamelyik természeti katasztrófáról is előre tudták, mikor és hogyan fog lezajlani. Meg még biztos sok ilyen van!