Olasztrália leírása

július 04, 2015

Ngunnawal nyelvi program a canberrai iskolában

Emlékeztek-e még Michael Christie-re? Még két éve írtam róla. Ő egyike azoknak, akik javasolták az ősnyelvek tanítását az iskolákban. Nos azóta sok olyan ciket olvastam, ami azt igazolja, hogy a javaslata meghallgatásra talált! Anynira bízom benne, hogy az ilyen programok által egy olyan generáció jön létre, akik még többet tudnak majd segíteni az aborigin és torres-szorosi kultúra megőrzésében.

--------

"Egy canberrai iskolaelőkészítős csoport a helyi ill. új-dél-wales-i ősnyelvet tanulja. Ez a program a Ngunnawal közösség és az AIATSIS* közreműködésének eredménye. 2014-ben döntötték el, hogy ez a legjobb módja a nyelv és a kultúra megőrzésének.

- Fontos, hogy az ember megismerje azt az aborigin földet, ahol él, és a nyelv által méginkább közelebb kerüljön hozzá - mondta Rebecca Kings, a Ngunnawal tanárnő. - A gyerekek szülei is örülnek a dolognak. Az embernek nem szabad elveszítenie a kapcsolatot kultúrájával és nyelvével.

A gyerekek olyan szavakat tanulnak, mint kutya, madarak, kígyó, kenguru, de a testrészeket és az üdvözlési formákat is megtanulják Ngunnawal nyelven.
- A gyerekek olyanok, mint a szivacs, nyitottak mindenre, az új kultúrák befogadására és olthatatlan tudásvágyuk van.

A program sikerén felbuzdulva több iskolát is bevonnak majd a projektbe."

*AIATSIS: Australian Institute of Aboriginal and Torres Islander Studies - azaz röviden Ausztrál Őslakos Tanulmányok Intézete (ahová szintén el kell jutnom mindenképpen!)

A cikket angolul
itt olvashatjátok

Nincsenek megjegyzések: