Olasztrália leírása

július 09, 2015

Ősi babaköszöntő ceremónia NAIDOC Week alkalmából

Sajnos képeket nem tudok róla prezentálni itt a blogon, de ha rákattintotok a
forrásszövegre
amit lefordítottam, ott száz, hogy fenn vannak :)

"Egy ősi babaköszöntő ceremóniával fogadták a Victoria állambeli Koorie közösség legfiatalabb tagjait. Az eheti NAIDOC ünnepség részeként több mint harminc baba és mildurai gyerek vett rézt az ősi köszöntőceremónián. Bár ez egy egyszerű rituálé, a mildurai Michael Haraddine számára kultúrális és történelmi jelentőséggel bír. Feleségével nyolc hónapos fiukat hozták az ünnepségre. Harradine a Latji Latji törzs leszármazottja, és szeretné, ha a fia megismerné ősei történelmét és hagyományait. - "Azt szeretnénk, ha büszke lenne arra, hogy aborigin - mondja. - Manapság a fiatalabb generáció életéből egyre inkább kimaradnak az efféle ősi dolgok. A nagypapám még erősen kötődött a kultúrához, ahogy édesapám is; de amikor mindketten meghaltak, én már nem folytathattam tovább a hagyományok megismerését.

Rose Gilby egyetemi tanár a Monash Egyetemen, de segített a ceremónia megszervezésében.

- Ez a babaköszöntő egyfajta rituálé része, amivel nemcsak az országban, hanem a közösségben is köszöntik a babákat és mi engedélyt kaptunk az őslakosoktól, hogy részt vegyünk ezekben a közösségi eseményekben. - mondja Rose. - Mi eddig nem sok ilyet láttunk, ezért élesztjük újra és tervezzük újjá az őslakosok segítségével. Az ilyen rituálék révén a közösség úgy működhet, mint egy nagy család."

Szívesen vennék egy jó kis leírást is erről a ceremóniáró, mert ha már nem-aboriginek is részt vehettek benne, akkor valószínűleg nem titkos. De leírást egyelőre nem találtam róla. Amint lesz, szólok! További szép NAIDOC Weeket nektek!

1 megjegyzés:

Djarimirri írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.