Olasztrália leírása

május 02, 2015

Korallkalandok diákoknak

Ezt a cikket igazából még tavaly fordítottam, fenn is volt az AustraloPorton, csak mivel azóta átalakították és beolvadt a GloboPortba, az ottani írásaim már nem elérhetőek. De itt még azok lehetnek! Azért fordítottam ezt a cikket, mert jó ötletnek tartom, hogy az ausztrál fiatalokat megismertetik a Nagy-korallzátonnyal. Azzal az egyedülálló természeti örökséggel, amit azonban a pénzhajhászok veszélyeztetnek... de erről majd később. Most jöjjön a cikk, amiben az őslakos gyerekek "kirakós játékát" is megismerhetjük:D A cikk angolul
itt olvasható

"Egyedülálló program: Középiskolások tanulmányi kirándulás során ismerkedhetnek a Nagy-korallzátonnyal

A középiskolások most egy nem mindennapi program keretében tanulmányozhatják a Nagy-korallzátonyt a queenslandi Keppel-sziget egyik tanközpontjában.

A Sunshine Coast-i Noosa középiskolából több mint 30 diák érkezett a központba.

Roger Searle, a központ igazgatója elmondta, ezek a látogatások segítenek megtanítani a diákoknak, milyen fontos a Nagy-korallzátony védelme.

- A tábor során diákjaink a fenntarthatóságról tanulhatnak. Azt hiszem, ha testközelből megmutatjuk nekik a természetes tengeri környezetet és megismerhetik, milyen értékes, ez arra ösztönzi majd őket, hogy megvédjék a jövő generációi számára.

Azt mondja, a korallzátony jó állapotban van a régióban.

Andrew Gill tanár három North-Keppel-szigeten élő mangrove-fajtát mutatott a diákoknak, majd néhány kevésbé ismert érdekességet is mondott ezekről a növényekről.

- Él itt egy különleges mangrove-fajta, amit óriási magjai miatt ágyúgolyó mangrove-nak hínak. Amikor felnyitjuk, olyan, mintha minden mag belsejében egyfajta kirakósjáték lenne. És valóban: az őslakos gyerekek számára egykor ez volt a kirakósjáték. Szüleik feltörték az ágyúgolyó magrove-ok magjait és szétszórták a magok darabjait, a gyerekek pedig összeszedték és újra összeillesztették a darabkákat - ez órákba is tellhetett.

A sziget őslakosai is nagymértékben támogatják a programot

Bethany Muir, a North-Keppel-sziget Woppaburra őslakos népcsoportjának tagja jó ötletnek tartja ezeket a kirándulásokat.

- Nagyon fontos, hogy a gyerekek is megismerjék az élővilágot és átadjuk nekik a tudásunkat - mondta. Jó környezetvédelmi értékrendet tanulhatnak itt, amit aztán továbbadhatnak a következő generációknak is.

Searle azt mondja, a diákokat rengeteg program várja a tábor során.

- Nagyvonalakban beszélgetünk a sziget halairól, kicsit talán halászunk is. Vitorlázunk, ami közben megtapasztalhatják a csapatmunkát, és a tengeri élővilágot, motorzaj nélkül. Diákjaink megismerhetik az alternatív energiaforrásokat is a kiránduláson. Együttműködünk az iskolákkal, segítjük, támogatjuk az aktuális tantervüket. A Noosa iskola csoportja most épp a tengeri élővilágról tanul.

Searle azt nyilatkozta, oktatási központjuk olyan tanulókat is vendégül lát az ország belsejéből, akik eddig még nem látták a tengert.

- Vagyis olyan városokból jöttek, mint Longreach, Winton vagy Emerald. Nagy öröm számomra látni őket, ahogy felfedezik maguknak a hullámokat, a vízi élővilágot."

­****

Örülök ennek a kezdeményezésnek és remélem, a program ebben az évben is folytatódik! Amíg szerveznek ilyen programokat, addig még van remény a természeti értékek védelmére.

Nincsenek megjegyzések: