Olasztrália leírása

június 16, 2012

Küldetés az ausztrál bennszülöttekért - S.O.S!

Jó rég jártam itt, de most nem is ez a lényeg.. hanem egy ausztrál mozgalom, amihez a múlt héten csatlakoztam és szeretném, ha az olvasóimhoz is elérne a híre. Már akkor meg kellett volna osztanom, amikor csatlakoztam, de akkor még abban reménykedtem, hogy Facebookon gyorsabban reagálnak az ismerőseim, ha megosztom. De sajnos csak egy barátnőm reagált még úgy is, hogy többször felhívtam rá az ismerőseim figyelmét :( így most ti vagytok az utolsó reményem! Holnap este 10-igmég van idő, addig kérlek, írjátok alá ti is és küldjétek tovább a hírt, ahogy csak lehet! Íme az üzenet, amit Facebookon írtam az ismerőseimnek az ausztrál bennszülöttekért:

Kedves Mindenki!

Lehet, hogy vannak köztetek, akiket megdöbbent ez az üzenet, amit most küldök, de kérlek, ne hagyjátok figyelmen kívül :)

Biztos többen tudjátok/emlékeztek, hogy régóta vonz engem minden, ami Ausztráliával kapcsolatos. Sokat olvasok róla, távolról is igyekszem felfedezni, amennyire csak lehet.

Egy ilyen felfedező akció során találtam rá egy mozgalomra, amit ausztrál őslakosok szerveznek a jogaik védelmében. Ausztrália északi területén ugyanis még léteznek őslakos közösségek, akik a fehér ember okozta sok viszontagság ellenére még próbálják őrizni az évezredes hagyományaikat, így Földünk legrégebbi nyelveinek egyikét is, a Yolngu Mathát. S bár még sosem jártam Ausztráliában, életem legszebb ausztrál élményét köszönhetem a közösség egyik tagjának, aki nem más, mint egy 1970-ben született énekes. Belinkelem az egyik dalát, ami életem legelső "ősausztrál" élménye:

http://www.youtube.com/watch?v=bawDFY8G-o4

Ezt a dalt, aminek a címe Djarimirri, örökre a szívembe zártam, mert csodálatos,hogy a 21. században is él még ez a kb. 40 ezer éves nyelv. S igazából egy csoda, hogy még él, ugyanis a fehér ember az ötszáz valaha létező ausztrál ősnyelvből mára kb. csak 20-at hagyott meg. Hogy ez hogy lehet? Úgy, hogy a 19. századtól büntették azokat a bennszülötteket, akik a saját nyelvüket használták, mindenkire rákényszerítették az angolt. S ha ez nem volt elég, voltak, akik a saját nyelvüket meg sem ismerhették, mert a fehér ember már kiskorukban elszakította őket a családjaiktól, hogy angolul beszélő közegben nevelje fel őket. Ezzel, ha jól emlékszem, kb. csak az 1960-as évekre álltak le. Viszont a fehér ember épp napjainkban akarja felszámolni az utolsó északi területi közösséget: szabályozni akarja a mindennapi életét, rájuk akarja erőltetni a saját hagyományait. Egyre többeket börtönöznek be, ha nem azt teszik, nem úgy élnek, ahogy a fehérek akarják. Emiatt a jogtalan bánásmód miatt hetente kilencen-tizen követnek el öngyilkosságot, pedig a 45 ezer fős közösségnek ilyen körülmények között egyébként sincs sok reménye a túlélésre.

2007-től a fehérek hatalma csak részben terjedt ki az utolsó bennszülött közösségre; napjainkban viszont egy olyan törvény elfogadására készülnek a parlamentben, ami, ha hatályba lépne, örökre megpecsételné az utolsó ausztrál bennszülött közösség sorsát. A mozgalom, ami miatt most írok nektek, azért született, hogy ezt megakadályozza és visszaadja az őslakosok hagyományos életterét. Bővebb részletekért kérlek nézd meg az alábbi videót, amivel ők üzennek a világnak:



A mozgalomhoz, aminek a neve "I Stand For Freedom", bárki csatlakozhat, nem számít, hol él a világban. Ez egy olyan helyzet, amikor már nemcsak Ausztrália hangjára van szükség, hanem az egész Földére. Jún. 18-ig 100 ezer aláírásnak kell összejönnie azon a honlapon, amit mindjárt belinkelek. Én egy hete már aláírtam; s nagyon kérlek, hogy ne gondoljatok most őrültnek, de ezzel az üzenettel benneteket is erre szeretnélek kérni.

Íme tehát a link:

https://www.change.org/petitions/australian-government-stop-stronger-futures-and-support-aboriginal-self-determination-in-the-nt

Mivel eddig csak 41,762 aláírás jött össze, nagyon kérlek, hogy ti is csatlakozzatok és terjesszétek is ezt a hírt, akiknek csak lehet! Fogjunk össze Földünk legrégebbi kultúrájának, nyelveinek jövőjéért! Most hétvégén legyünk mi a túlélés reménységei! Az aláírás nekünk csak pár perc, de nekik maga az élet!

Kérlek légy remény te is és barátaid is! Az aláírás után ezt az üzenetet ne felejtsd el továbbküldeni, akiknek csak gondolod! Adj esélyt a barátaidnak, hogy esélyt adhassanak a legrégebbi élő emberi kultúra túlélésére!

Előre is köszönöm mindenkinek,

Anetta, Annie, vagy ahogy tetszik;
Ausztrália-, Földünk-,
és a béke elkötelezett rajongója

3 megjegyzés:

JuditAu írta...

Fu, hat nem akarok unnepronto lenni. De az aboriginaloknak nemhogy ugyanolyan jogaik vannak,mint egy ausztralnak, de eppenhogy POZITIV diszkriminacioban van reszuk. Mindenhol, ahol az ember adatait veszik fel, ki kell tolteni azt is, hogy bennszulott vagy-e. ugyanis ha az vagy, alanyi jogon egy egesz sor extra jutatast kapsz. Nem csak penzben, de ingyen tanulhatsz, a munkaltatod nem fizet utanad adot, neked sem kell, stb-stb. Az ausztral kormany mindent megtesz, hogy az aboriginalok megtalalhassak a helyuket. Ha a foldjukon akar valaki banyaszni, akkor berbe kell vennie a foldet, de csakis ugy teheti meg, ha az abo vezeto ebbe beleegyezik. Es kemeny penzt kell erte fizetni. Nem sorolom.
Nem tudom, mennyit tudsz a Magyarorszagi ciganysag helyzeterol, mit gondolsz rola.... nagyon sok a parhuzam. Azzal a kulonbseggel, hogy Ausztralianak van anyagi hattere ahhoz, hogy tudja fedezni a szocialis ellatasat az aboknak. Akik ha kapnak egy uj hazat, bekoltoznek, szetlopjak, lebontjak, majd kikoltoznek.Sirnak, hogy milyen rettenetes korulmenyek kozt elnek, de kozben a civilizalt eletkorulmenyekkel meg nem tudnak mit kezdeni. ket vilag kozt ragadtak. Az osember szintje mar nem megfelelo (magas a korai halalozasi arany? konyorgom! ha azonnal eldrogozzak a segelyt, akkor hogy akar 80 eves koraig elni? 200 evvel ezelott, mikor nem volt korhaz, orvos, akkor mennyi ideig eltek vajon?), de a nyugati vilagba meg nem akarnak beilleszkedni.
Onnan nezve elhiszem, hogy romantikusnak tunik az osi nep kulturaja. De az, hogy olyan egeszsegugyi es szocialis korulmenyeik vannak, amilyenek, csakis maguknak koszonhetik.
Igen, a multban rengeteg megprobaltatas erte oket. Elvettek a gyerekeiket, szetszedtek csaladokat, kiirtottak torzseket. De ma mar ugy bannak veluk, mint a himes tojassal. Ok nem hajlandoak alkalmazkodni, mondvan, hogy ez az O foldjuk (persze, valahol igazuk van, de sehol nincsenek ugyanazok a korulmenyek, amik 200 evvel ezelott...) Van ennek az eremnek egy masik oldala is, egy kicsit nezz utana annak is. :)

Egyebkent meg kerlek kuldd el a postai cimedet az email cimemre: judykallo kukac gmail pont com
Van egy kis aprosag, amit szeretnek Neked mindenkeppen eljuttatni.

Djarimirri írta...

semmi gond, nem vagy ünneprontó :) sőt az a helyzet, hogy ez a kommented egy egész bejegyzésre való gondolatot ébresztett bennem, ami valószínűleg nemsokára érkezik majd :)
igazából sok helyen én is olvastam a pozitív diszkriminációról az Aboriginekkel szemben és örültem is, hogy évtizedek alatt mennyit változott a helyzet és végre kezdenek velük úgy bánni, ahogy megérdemlik - vagyis jól. Sokáig tényleg ebben a hitben éltem, mert csak olyan írásokat olvastam, amiket fehérek írtak.. csak amióta jobban beleástam magam a témába, azóta olvasom az Aborigin oldalról jövő véleményeket is és azok sokszor elég ellentmondásosak.. ahogy ez a mozgalom - amiről egyébként azóta semmi hírem nincs - is azt tükrözi, hogy azért valamennyi meg nem értés még mindig jellemzi a fehéreket.
De abban igazad van, hogy ahhoz, hogy jobban megértsem mindezt, talán tényleg ott kellene élnem... talán majd egyszer! :)
köszönöm, hogy megosztottad a gondolataidat ezzel kapcsban ;) hosszabb válasz - amiben még kérdések is lesznek:D - nemsokára érkezik, bejegyzés formájában.

JuditAu írta...

A postai cimed viszont nem kuldted el! Varom! :)