Olasztrália leírása

április 28, 2013

A tészta háromezeréves története

Ezt az érdekességet még régebben olvastam és fordítottam az egyetemen. Az akkori blogomon fenn is volt, így most ide is felteszem, hisz Olasztráliához tartozik - főleg az olasz részéhez :) zárójelek közé írtam pár kommentet is:O Íme!:

EGY KÖZEL 3000 ÉVES TÖRTÉNET

A tészta eredete nagyon régi: az etruszkok idejére vezetik vissza, akik valószínűleg az első lasagnét készíthették, búzához hasonló,de ellenállóbb növényből. Aztán a rómaiak egyszerű masszát KREÁLTAK lisztből és vízből, amiből lasagneféleséget tudtak készíteni; ez az étel lagane néven vált ismertté, s ezt az elnevezést néhány tésztafajtára ma is használják Közép- és Dél-Itáliában. Mindenesetre ezek a tények eloszlatják azt a hiedelmet, hogy a tésztát a Kínából hazatérő Marco Polo hozta be Olaszországba. [hát igen, még csak az hiányozna, hogy az olasz tészta is kínai legyen! Nanná, h nem az! ;)] Valójában 1279-ben, amikor ez a nagy velencei felfedező még Keleten volt, Genovában keletkezett egy végrendelet, melyben egy bizonyos Ponzio Bastone a fiára hagyott egy nagy ládát,ami makarónival volt tele!

De azt is tudjuk, hogy az arabok már a XI. században szállítottak tésztát a Mediterráneum minden pontjára, de csak Itáliában terjedt el kivételes módon. Majd a XVII. században Nápolyban találkozott az amerika felfedezése révén Európába érkezett paradicsommal. Ez igazi gasztronómiai forradalomnak számított, mert az új párosítás szerencsésen és hamar elfeledtette az addig elterjedt édes-savanyú és édes-sós ízeket.

A tészta azonban nem rögtön vált fejedelmi étellé, mivel sokáig még csak kézzel ették. [nem semmiXD] 1700 táján történt, hogy II. Ferdinánd egyik alattvalója, bizonyos Gennaro Spadaccini először javasolta a négyágú villa használatát; ez a zseniális ötlet hamarosan országszerte elterjedt. Attól kezdve Itália-szerte az összes fejedelmi udvarban szolgáltak fel tésztát, s innen indult világhódító útjára is.

Még az USA elnöke, Thomas Jefferson (1743-1826) is rajongott a tésztáért, mégpedig annyira, hogy bevezette az USA ételei közé is. Híresek voltak azok az ebédjei, amelyeken vendégeit az Európában megismert specialitásokkal kínálta.

Ezt követően a múlt század elején Nápolyban megszülettek az első kezdetleges, tésztagyártásra tervezett gépek. Hogy miért épp Nápolyban? Azért, mert Nápoly, egyedülálló klímája révén megteremtette az ideális környezetet a tésztatermeléshez. [ezt az eredeti olasz szövegben sokkal körülményesebben fogalmazták meg, de én leegyszerűsítettem:D]

Manapság, mivel a modern technika lehetővé teszi a gyártási folyamat szabályozását, a tésztagyártás sok más országban is elterjedt. Mégpedig olyan mértékben, hogy a tészta világszerte a legismertebb olasz étellé vált.

Na, hát most már erre is fény derült! És olasz írta, úgyhogy lehet hinni neki! Az, hogy a tészta kínai eredetű, nem más tehát, mint egy nagy hazugság! (L)Itália(L) ;)

Nincsenek megjegyzések: