Olasztrália leírása

augusztus 22, 2015

"Legyen Ön is ősausztrál!"

Még nyár elején egy nagyon érdekes cikkre bukkantam. Igazából tavaszi hír, csak nyáron volt időm jobban elmerülni Ausztráliában. Szóval, egy ősausztrál tévés megelégelte a fehér életet és hivatalosan is visszatért a törzsi életformához. Engem nagyon elgondolkodtatott ez a dolog. Itt a cikk magyarul:

"Jeremy Geia, volt tévés és újságíró, tavaly mondott le ausztrál állampolgárságáról. Ott hagyta állását és fizetéséről is lemondott. Úgy gondolja, Észak-Queenslandben több tízezren csatlakozhatnának a Yidindji nemzethez. Néhány helyi őslakos, köztük Beatrice Dodd szerint sokan készek csatlakozni hozzá.
- Nagyon elszánt vagyok. Tudom, nem lesz könnyű, de Murrumu és a vének segítségével minden lehetséges - nyilatkozta Beatrice Dodd.
Jeremy Geia ma már csak törzsi nevén, azaz Murrumuként, ill. a Független Yidindji nemzet külügy-és gazdasági minisztereként mutatkozik be és további tagokat toboroz.
Úgy érezte, ki kell törnie a megszokott életritmusból, hogy megmutassa, a törzsi életformára született. Tévésként megelégelte, hogy folyton sanyarú sorsú aborigineket kell interjúvolnia, akiken nem tudott segíteni. Ezen kívül régi önmagát, az újságíró és tévés Jeremy Geiát kedves személyiségnek tartotta, de úgy érezte, nem volt valódi. A törzsi életben sokkal jobban meg tudja találni önmagát.

Már az előző évben megállapodott a Crownnal*, hogy egy Hongkongnál másfélszer nagyobb területet jelöljenek ki a Yidindji nemzet részére.

Bárki csatlakozhat (erről jutott eszembe a "legyen Ön is ősausztrál!" szlogen)

- Nem számít, hogy feketék vagy fehérek, hozzánk bárki csatlakozhat. Ez egy igazi életstílusválasztás.

Már Tony Abbott miniszterelnököt is meghívta, hogy hivatalos megállapodást kössenek.

- A Yidindji nemzet a megoldás. Jöjjön, üljünk le, beszéljük meg a dolgokat, mert mi készek vagyunk egyezkedni a földünkért.

Murrumu, akinek még az autóján is Yidindji rendszámtábla* van, figyelmeztette a rendőröket, hogyha nem fogadják el, kormánya a nemzetközi bírósághoz is fordulhat.

Ez az élet sem fenékig tejfel

Murrumunak van egy kisfia, Jeremy, akinek persze szintén van törzsi neve. Már óvodás lenne, de mivel az óvodához is ausztrál állampolgárságot igazoló dokumentum kell, a törzsi igazolást pedig nem fogadták el, Murrumu egyelőre otthon tanítja.

- A kis Jeremy tudja, hogy nem vagyunk a Crown része és nem vagyunk ausztrál állampolgárok.
Murrumu nem bánja, hogy így döntött, úgy érzi, az élet számára még csak most kezdődik.

- Crown: sajnos még nekem is utána kell néznem:D
- a "Murrumu rendszámtábla" után pedig csak azért tettem csillagot, mert furán hangzik. A törzsi élettel ugyanis én nem tudom összeegyeztetni az autózást. Még akkor sem, ha ők már "modern aboriginek", ahogy egy dalban is éneklik. De mindenesetre utánanézek majd, hogy április óta mi történt az Yididji háza táján, sikerült-e megegyezni a miniszterelnökkel, hányan csatlakoztak, ilyenek. Tök durva és izgi, h ilyet lehet!:D
Itt az eredeti cikk angolul

Nincsenek megjegyzések: