Olasztrália leírása

július 11, 2012

Tanuljanak-e az ausztrál gyerekek Aborigin nyelveket?

Amióta 11. 11. 11-én felfedeztem Gurrumul Yunupingu "Djarimirri" c. dalát, bloggernevem legszebb ausztrál ihletőjét, folyamatosan követem a bennszülött nyelvekkel kapcsolatos híreket. De csak most jutottam el oda, hogy az egyik cikket lefordítsam és itt is megosszam :) a cikk épp a Yolngu nyelv megőrzésével kapcsolatos és én személy szerint minden szavával egyetértek! Angolul egyébként
itt olvashatjátok

Tanuljanak-e az ausztrál gyerekek Aborigin nyelveket?

Úgy tűnik, még sohasem volt ilyen széleskörű az érdeklődés a bennszülött nyelvek megőrzése iránt világszerte. Talán ez azért van, mert közülük eddig még sohasem volt ennyi veszélyben.

Néhány bennszülött nyelv nemrég halt ki, és a fennmaradók közül is sokat fenyeget ez a veszély. Az Ethnologue - a Dallasi Nyelvészeti Központ honlapja - szerint 6909 rögzített nyelv létezik, de közülük csak 389-nek (mindössze 6%) van legalább egymilliónyi beszélője. Tehát az Ethnologue.com becslése szerint 6520 nyelvnek egy milliónál kevesebb beszélője van, 5625-nek kevesebb, mint 100000; 1787 nyelvet pedig ezer főnél is kevesebben beszélnek. A kihalás kockázata nemcsak sok ősi nyelvet érint, hanem sok bennszülött nyelvet Ausztráliában, Afrikában, Oroszországban és még sok helyen. Ezért Michael Christie azt vallja, hogy minden ausztrál diáknak meg kell adni a lehetőséget arra, hogy más idegennyelvekkel együtt egy Aborigin nyelvet is megtanuljon. "Az Aborigin nyelv használata révén a bennszülött szülők és nagyszülők is eljönnek az iskolába, s ez összehozza a közösséget és az iskolát" - nyilatkozta Professzor Christie.

Christie, akit a 2011-es Év Ausztráljának választottak, 1972-től az Északi Terület zárt közösségeivel dolgozott. Folyékonyan beszéli a Yolngu bennszülött nyelvet (a "Djarimirri" is ezen a nyelven van!). Segített megszervezni a Charles Darwin Egyetem Yolngu tanulmányok programját, amely 2005-ben Ausztrália legjobb tanítási programjaként miniszteri díjat nyert. 2008-ban Professor Christie tagságot kapott az Ausztrál Tanuló és Tanító Tanácstól (hmm, lehet, itt nem is kellene fordítanom az Australian Learning and Teaching Councilt), ahol olyan programot fejlesztett ki, amely lehetővé teszi a zárt közösségekben élő Yolngu vének számára, hogy nyelvüket és kultúrájukat elektronikusan tanítsák a világ különböző pontjain élő diákoknak is.

Professor Christie aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az északi területi kormány legutóbb bevezetett szabálya tovább növeli a távolságot az iskola és a közösség között; a szabály értelmében ugyanis a tanítás első négy óráját minden közösségben angolul kell tartani. A BigPond szerint néhány zárt ausztrál aborigin közösségben az iskolába járás csak kb. 30%os. Christie persze nem vonja kétségbe azt sem, hogy az Aborigin gyerekeknek meg kell tanulniuk angolul, de úgy gondolja, az első leckéiket a saját nyelvükön kell hallaniuk, s az angolt csak 11-12 éves korukban kell bevezetni az órarendjükbe. ((teljesen igaza van!!! Végre egy professzor Ausztráliában, aki az én hangomon, az én szívemből szól! :)) Úgy gondolja, hogy a korán rájukerőltetett angol elszakítja őket a szüleiktől és közösségüktől. (így van!!!)

"Fontos, hogy az Aborigin kisgyerekek úgy nőjenek fel, hogy tudják, kik ők, ismerjék a saját nyelvüket, földjüket és családjukat, mielőtt az idegen tanárok, idegen osztály és az idegen nyelv elragadja őket." - nyilatkozta Professor Christie.

Christie úgy gondolja, az Aborigin nyelveknek támogatásra van szüksége (és én is úgy gondolom!) Azt szeretné, ha minél több ausztrál tanulna meg egy Aborigin nyelvet.

Nincsenek megjegyzések: